Fan coil

Fan coil (fenkojler) sistem grijanja predstavlja uređaj koji se koristi za kontrolisano grejanje ili hlađenje unutar prostorije. Ovaj sistem se sastoji od ventila za regulaciju protoka vode, izmenjivača toplote i ventilatora. Evo detaljnijeg opisa:

Ventil za regulaciju protoka vode:
Fenkojler je povezan s centralnim sistemom grejanja ili hlađenja putem cevovoda. Ventili unutar fenkojlera regulišu protok tople ili hladne vode kroz spiralu ili izmjenjivač toplote.

Izmenjivač toplote:
U središtu fenkojlera nalazi se izmenjivač toplote koji je spojen s toplom vodom iz kotla ili hladnom vodom iz rashladnog sistema. Kada prolazi kroz izmenjivač toplote, vazduh koji prolazi kroz fenkojler dolazi u kontakt s toplom ili hladnom površinom, prenoseći toplotu ili hlađenje na vazduh.

Ventilator:
Ventilator fenkojlera raspoređuje obrađeni vazduh unutar prostorije. Brzina ventilatora može se prilagoditi kako bi se postigla željena temperatura u prostoru.

Regulacija temperature:
Fan coil sistem omogućuje korisnicima preciznu kontrolu temperature u prostoriji. U zavisnosti od potrebama, može se koristiti za grejanje ili hlađenje prostora.

Fan coil sistemi

Fan coil sistemi su često instalirani u hotelima, stambenim zgradama, uredima i drugim objektima gde je potrebna individualna kontrola temperature u različitim prostorijama. Ovi sistemi su fleksibilni i mogu se integrisati u centralne HVAC (grijanje, ventilacija i klimatizacija) sisteme za bolju kontrolu klimatskih uslova.

Postoje različite vrste fan coil sistema, a varijacije se mogu javiti u smislu konstrukcije, montaže, namene i regulacije. Možemo razlikovati nekoliko tipova:

Podno-plafonski fan coil:
Ovaj tip se često koristi u komercijalnim i stambenim zgradama. Može se instalirati na podu ili ispod prozora, čime se štedi prostor. Također se može postaviti u plafon kako bi se maksimalno iskoristio prostor.

Zidni fan coil:
Ovi uređaji su montirani na zidu i često se koriste za lokalizovano grejanje ili hlađenje u pojedinačnim prostorijama, kao što su kancelarije ili hotelske sobe.

Kanalni fan coil:
Kanalni fan coil sistemi se često koriste u sistemima centralnog klimatizovanja. Oni se instaliraju u plenumima iznad plafona i koriste kanale za distribuciju obrađenog vazduha u više prostorija.

Sakriveni fan coil:
Ovi fan coil uređaji su integrirani u arhitektonski dizajn prostora kako bi bili što manje primetni. Često su smešteni iza zidnih panela ili u specijalno dizajniranim namještajem.

Ventilokonvektori:
Iako neki možda razlikuju ventilokonvektore od fan coil sistema, u osnovi imaju sličnu funkciju. Ventilokonvektori se obično ugrađuju u pod ili zid i kombinuju funkcionalnosti grejanja i hlađenja.