TOPLOTNE PUMPE - ugradnja i popravke

Kako funkcionišu toplotne pumpe?
Toplotna pumpa uzima toplotu iz zemlje ili vazduha oko zgrade i povećava je na temperaturu koja održava toplotu u domovima i drugim objektima.

Zašto grejanje pomoću toplotne pumpe?
Oko 40% globalne emisije štetnih gasova dolazi iz procesa zagrevanja objekata, a većina je rezultat načina na koji grejemo naše domove i preduzeća. Korišćenje prirodnog gasa za grejanje doprinosi emisiji gasova staklene bašte. Prelazak na čistije opcije grejanja kao što je pomoću toplotne pumpe, sa niskim sadržajem ugljenika će igrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

Da bismo smanjili emisiju CO2 i dostigli nulu, moramo da pređemo sa grejanja koje se oslanja na goriva sa visokim sadržajem ugljenika na čistije alternative sa niskim ili nultim sadržajem ovog elementa. Jedna od ovih alternativa su toplotne pumpe.

Princip rada toplotne pumpe?
Toplotna pumpa radi nalik frižideru, ali u obrnutom smeru, umesto da hladi, ona zagreva vaš dom pomoću rashladnog sredstva, koje može da ispari u gas i kondenzuje se u tečnost.

Izvor toplote je spoljašnji vazduh ili toplota iz zemlje, a razmena toplote se vrši preko spoljašnjeg dela toplotne pumpe.

Ova toplota (iako manja u poređenju sa toplotom koju stvara klasično centralno grejanje) je dovoljne temperature da prouzrokuje da specijalna rashladna tečnost ispari i pretvori se u gas.

Ovaj gas se zatim kreće kroz kompresor, koji povećava pritisak i tako uzrokuje porast njegove temperature.

Gas (sada zagrejan) prolazi kroz unutrašnju površinu razmene toplote. Ova toplota se zatim može ili raznositi po unutrašnjosti prostorija ili preneti u sistem centralnog grejanja i tople vode.

Ciklus obrnutog hlađenja se ponavlja sve dok vaš dom ili drugi objekat ne dostignu potrebnu temperaturu na termostatu.

Temperatura gasa pada kako se toplota prenosi u prostor zgrade i zatim se gas vraća u tečno stanje.

Kako tlo i vazduh napolju uvek sadrže malo toplote, toplotna pumpa može da obezbedi toplotu u kući čak i kada je napolju hladno. Da bi toplotne pumpe radile na najbolji mogući način, takođe je važno da se u kući obezbedi dobra energetska efikasnost, kao što je efikasna izolacija.

Mogu li se toplotne pumpe koristiti i kao klima uređaji?
Da, ciklus toplotne pumpe je potpuno reverzibilan i toplotne pumpe mogu da obezbede kontrolu klime u zatvorenom prostoru tokom cele godine – grejanje zimi i hlađenje leti.