PODNO GREJANJE

Da li ste razmišljali o podnom grejanju vašeg doma ili zgrade? Ako jeste, došli ste na pravo mesto. Sve što treba da znate o podnom grejanju, uključujući i njegov način rada, možete saznati od nas. Veliko iskustvo u ugradnji podnog grejanja, čini nas ekspertima u ovoj oblasti.

Kako funkcioniše podno grejanje?

Koristeći toplotno zračenje grejanog fluida, sistem podnog grejanja zagreva prostoriju direktnim zagrevanjem poda umesto zagrevanja vazduha u prostoriji. Sistem cevi kroz koji prolazi zagrejani fluid zagreva pod, a ta toplota se prenosi na vazduh i druge predmete u prostoriji, pomažući da se ceo prostor efikasno zagreje.

Podno grejanje koristi tehnologiju zračenja toplote radi grejanja poda, a toplota sa poda se diže i širi po prostoriji. Hidronički sistemi podnog grejanja koriste cevi za grejanje ispod poda koje se zagrevaju pomoću kotlovskog sistema za zagrevanje fluida. Dugoročni troškovi rada sistema podnog grejanja su jeftiniji od grejanja na struju, mada sama instalacija može biti skuplja, ali se isplati. Hidrotehničkim sistemima je potrebno više vremena da se instaliraju od električnih sistema podnog grejanja i najbrže se ugrađuju kada se gradi nova zgrada ili kuća.

Podnog grejanja

 • 1. Nema vidljivih radijatora i cevi pored zidova

  Za razliku od klasičnog centralnog grejanja, sistemi podnog grejanja su napravljeni da budu diskretni. Kao rezultat toga, oni su praktično nevidljivi u vašim životnim prostorima, što ih čini estetski privlačnom opcijom za grejanje.

 • 2. Energetski efikasan i isplativ sistem grejanja

  Za razliku od nekih drugih sistema, sistemi podnog grejanja su energetski efikasniji i isplativiji. Tradicionalni radijatori moraju da se zagreju do oko 75 stepeni Celzijusa pre nego što mogu da zagreju sobu. Sistem podnog grejanja mora da postigne samo oko 30 stepeni Celzijusa da bi zagrejao ceo prostor što samo po sebi znači uštedu i to u proseku 15%.

 • 3. Manje ograničenja u dizajnu enterijera

  Uz podno grejanje, možete uživati u čitavom prostoru bez glomaznih radijatora koji vise na zidu. Vaša sloboda dizajna može doći do izražaja kada ne morate da brinete o dizajnu oko radijatora.

 • 4. Bez održavanja

  Sistemi podnog grejanja ne zahtevaju bilo kakvo stalno servisiranje ili održavanje. Nakon što su instalirani, ne bi trebalo da im bude potrebno servisiranje.

 • 5. Kompatibilan sa svim vrstama podnih obloga

  Podno grejanje možete koristiiti bez obzira o kojoj vrsti podnih obloga se radi. Nije važno da li želite parket, laminat, kamen, pločice, tepih ili nešto drugo, podno grejanje će uspešno zagrevati prostorije.

 • 6. Bolji kvalitet vazduha

  Što se tiče kvalita vazduha, podno grejanje je mnogo bolja alternativa. Klasični radijatorski sistemi grejanja zahtevaju više temperature, što može smanjiti nivo kiseonika u vazduhu i učiniti ga suvim. Osim toga, cirkulacija vazduha koji se diže i spušta na radijatore stvara prašinu koja se vrti u krug, što nije dobro za kvalitet vazduha. S druge strane, podno grejanje ne doprinosi cirkulaciji prašine u vazduhu.